Ben Aldırma Sonrası Süreçte Nelere Dikkat Etmeli?

“Ben aldırma sonrasında iz kalır mı?” sorusu, ben aldırma işlemi düşünen kişilerin en çok aradığı cevaplar arasında bulunmaktadır.

“Ben aldırma sonrası hiçbir iz kalmaz” şeklinde net konuşmak ve garanti vermek doğru bir yaklaşım değildir. Lütfen bu tür aldatıcı reklamlara itibar etmemeye özen gösteriniz.

Ben aldırma

Yukarıda yer alan ben aldırma sonrası görüntüsü, IDEA Klinik’e aittir.

Yukarıda ki cümlem, mutlaka iz kalacak anlamına gelmez. Sadece dikkatli ve araştırmacı yönünüz ortaya çıkması için bunu belirtiyorum.

Ben aldırma sonrası ile ilgili yazıma başlamadan önce dilerseniz “Ben Aldırma Nasıl Yapılır?” başlıklı yazımıza da göz atabilirsiniz.

Başarılı bir ben aldırma işlemi ve sonrasındaki süreç için sizin de önemli bir rolünüz bulunmaktadır. “Ne yapabilirim ki?” diye düşünebilirsiniz.

Ben aldırma sorularınızı sorun

Ben Aldırma Yöntemlerini Araştırın

İlk olarak araştırmanız gereken bilgi, ben aldırma yöntemleri olmalıdır. Bu yöntemler arasında cerrahi (ameliyat), dondurma (kriyoterapi) ve lazer, radyofrekans, plazma gibi cihazlarla gerçekleştirilen ameliyatsız yöntemler yer almaktadır. Bu yöntemler ve birbirlerine olan üstünlükleri detaylı bir şekilde araştırılmalıdır.

Radyofrekans: Ben aldırma işlemi başta olmak üzere nasır, siğil gibi tedavilerde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu yöntem, yüksek ısı enerjisi kullanarak benleri buharlaştırmaktadır. Uzman bir hekim tarafından yapıldığında, neredeyse hiç iz kalmayacağını belirtebilirim. Eğer isterseniz, radyofrekans ile ben aldırma işleminin nasıl yapıldığını ve sonrasındaki süreci daha yakından inceleyebiliriz.

Aşağıdaki videoda Op. Dr. Atilla Kaya’nın radyofrekans cihazıyla gerçekleştirdiği ben aldırma yöntemini görebilirsiniz. Bu işlem sadece 1 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanıyor.

Lazer: Ben aldırma işleminde oldukça yaygın bir şekilde kullanılan bir cihaz haline gelmiştir. Lazer, geniş bir cihaz yelpazesini kapsar. Güzellik merkezlerinde istenmeyen tüylerden kurtulmak için kullanıldığı gibi, genel cerrahlar da ameliyat sırasında cildi kesmek için neşter yerine lazeri tercih edebilirler. Bu da lazerin ne kadar uzmanlık gerektiren bir cihaz olduğunu göstermektedir. (5)

Ameliyatla ben aldırma: İz kalma riski en üst düzeyde olan yöntemlerden biridir. Benin etrafı ve cildin alt tabakasından kesilerek çıkarılır. İşlem sonrası dikiş atılır. Hekimin tecrübesine bağlı olarak iz, çizgi gibi ya da daha dikkat çekici şekillerde kalabilir. Yukarıda belirttiğim gibi, hekimin tecrübesi işte burada önemli hale gelmektedir.

Aşağıda yer alan resimde ameliyat ile yapılmış ben aldırma işlemi görülmektedir.

Ben aldırma sonrası

Kriyoterapi: İz kalma riski bulunan bir diğer ben aldırma işlemi kriyoterapi olarak adlandırılmaktadır. Aynı zamanda dondurma yöntemi olarak da bilinir. Bu yöntemde, benleri çürüterek yok eden bir gaz kullanılır ve herhangi bir cihaz kullanılmaz. (1,2)

Bu yöntem özellikle benler, siğiller, nasırlar gibi lezyonlarda dermatologlar tarafından tercih edilir. Uygulama biraz ağrılı olabilir ve sabır gerektiren bir yöntemdir. Ben üzerine uygulandıktan sonra etkisinin göstermesi ve kopması için birkaç gün beklemek gerekmektedir. Eğer kopma tam olarak gerçekleşmezse, tekrar bir uygulama gerekebilir. Ayrıca, hafif çukurluklar da ortaya çıkabilir.

Sirke, Asit Benzeri Ürünler: İnternet ortamında “ben ilacı” veya “ben kremi” gibi ürünlerin satıldığını görmekteyiz. Ancak, asit içeren bu tür ürünlerin uygulandığı alanda kontrolsüz bir yanığa neden olabileceğini unutmamalıyız. Aşağıda yer alan görselde, ne kadar tehlikeli olabileceğini görebilirsiniz. (3,4)

Ben kremi zarar verebilir

Doktoru Yakından Tanıyın

Uygulanacak yöntem kadar doktorun tecrübesi de son derece önemlidir. Bazen çok başarılı bir yöntem olan lazer ve radyofrekans cihazlarını bile tam anlamıyla kullanamamak, çok rahatsız edici izlerin kalmasına neden olabilir.

Ücretsiz Muayene Fırsatından Yararlanın

IDEA Klinik, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da hizmet veren uzmanları ile görüşmek, bilgi almak ve muayene olmak için herhangi bir ücret ödemeniz gerekmez. Ben aldırma işlemi, fiyatları ve sonrasında yaşanacak süreçle ilgili yüz yüze bilgi alabilirsiniz.

Bilgi almak ve randevu oluşturmak için 0542 621 08 88 numaralı telefonu 24 saat boyunca arayabilir veya WhatsApp uygulaması üzerinden yazabilirsiniz.

Ben Aldırma Sonrası Krem Kullanmak Gerekir mi?

Lazer, radyofrekans, plazma gibi cihazlarla yapılan ben aldırma sonrası, benin olduğu bölgede geçici bir doku hasarı oluşabilir. Bu hasarın tamamen iyileşmesi genellikle 15-30 gün sürebilir. İlk olarak kabuklanma meydana gelir, ardından dokunun düşmesi ve ortaya pembemsi yeni bir görüntü çıkar. Sonrasında ise her şey normale döner.

Ben aldırma sonrası kremi

Ben aldırma sonrasında krem kullanmak, iyileşme sürecini hızlandırırken, leke ve iltihap gibi sorunların ortaya çıkmasını önleyebilir. Benim önerim Kutalin krem yönünde olacaktır. Elbette, benzer kremleri doktorunuzun önerisi doğrultusunda kullanmanız da önemlidir.

REFERANSLAR

  1. Yiu, W. K., Basco, M. T., Aruny, J. E., Cheng, S. W., & Sumpio, B. E. (2007). Cryosurgery: a review. The International journal of angiology: official publication of the International College of Angiology, Inc, 16(1), 1.
  2. Cooper, S. M., & Dawber, R. P. R. (2001). The history of cryosurgery. Journal of the royal society of medicine, 94(4), 196-201.
  3. Feldstein, S., Afshar, M., & Krakowski, A. C. (2015). Chemical Burn from Vinegar Following an Internet-based Protocol for Self-removal of Nevi. Journal of Clinical & Aesthetic Dermatology, 8(6).
  4. Korkmaz, A., Şahiner, Ü., & Yurdakök, M. (2000). Chemical burn caused by topical vinegar application in a newborn infant. Pediatric dermatology, 17(1), 34-36.
  5. Bray, F. N., Shah, V., & Nouri, K. (2016). Laser treatment of congenital melanocytic nevi: a review of the literature. Lasers in medical science, 31(1), 197-204.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


WhatsApp Destek
İletişim