Ben Aldırma Hakkında A’dan Z’ye Her Şey

Son zamanlarda, aldırma işlemi için doktora başvuranların sayısında artış görülmektedir. Estetik kaygılar veya gelecekte oluşabilecek cilt kanseri riskini azaltma amacıyla, daha iyi bir görünüm elde etmek için bu işlem tercih edilmektedir.

Ben aldırma işlemi

Peki, ben aldırma nasıl yapılıyor? Hangi yöntemler uygulanıyor? Bu soruların yanıtlarına da değinmek istiyorum. Ayrıca yazının devamında, ben aldırma işlemlerini baştan sona izleyebileceğiniz videolar yer almaktadır. Böylece hangi yöntemin daha iyi olduğuna siz kendiniz karar verebilirsiniz.

“Ben aldırma” işlemi, yüzeysel ya da ciltten kabarık benlerin yok edilmesini ifade eder. Bu işlem için, önerilmese de ameliyat dahil birçok yöntem bulunmaktadır. Örneğin, lazer, radyofrekans, plazma gibi yöntemler tercih edilebilir. Ayrıca dermatoloji uzmanlarının uyguladığı kriyoterapi yöntemini de kullanabilirsiniz.

Ben Aldırma İçin Hangi Bölüme Gidilir?

Tercih edebileceğiniz üç farklı uzmanlık dalı bulunmaktadır: Genel cerrahi, cildiye ve plastik ve estetik cerrahlar. Bu uzmanlık alanları bu tür işlemlerde deneyime sahiptirler.

Dikkat etmeniz gereken önemli noktalar şunlardır: Tercih ettiğiniz uzmanın hangi ben aldırma yöntemini uyguladığı, işlemin ne kadar süreceği ve işlem sonrasında iz kalıp kalmayacağıdır. Karar vermeden önce bu soruların yanıtlarını aramalısınız.

IDEA Klinik, ben aldırma merkezlerinde lazer, radyofrekans, plazma gibi ameliyatsız yöntemler uygulanmaktadır. Ayrıca ücretsiz muayene imkanı sunmaktadır. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Antalya’da hizmet veren genel cerrahi (medikal estetik) uzmanları ile görüşerek yöntemler ve sonrası süreç ile ilgili yüz yüze bilgi alabilirsiniz.

Doktora gelecek zamanınız yoksa sorun değil. Sizin için WhatsApp hattımız devrede. Aşağıdaki WhatsApp butonuna tıklayarak konuşmaya başlayabilir veya yazışmaya başlayabilirsiniz. Ben tedavi yöntemleri, sonrası süreç, doktorlar, fiyat bilgisi ve daha fazlasını hasta danışmanlarımızdan öğrenebilirsiniz.

Ben aldırma fiyatları

En İyi Ben Aldırma Yöntemi Hangisi?

Ben aldırma sonrası iz kalmaması için Lazer, Radyofrekans ve Plazma gibi yöntemlere başvuruyoruz. Özellikle belirttiğim gibi, her doktorun ve uzmanlık alanının tercih ettiği yöntemler farklılık gösterebilir.

Videoları İzleyin, Farkı Görün: Yazının devamında, ben tedavi yöntemlerine dair videolar bulunmaktadır. Bu videolarda yöntemlerin avantajları ve dezavantajları hakkında bilgiler de yer almaktadır. Keyifli seyirler dileriz.

(Radyofrekans Uygulaması)

Ben aldırma yöntemlerine ilk olarak Radyofrekans yöntemi ile başlamak istiyorum. Kısa adı RF olan Radyofrekans yöntemi, ilk olarak 1926 yılında Elektrokoter olarak geliştirilmiştir. Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi (FDA) tarafından onay verilmesi ile birlikte, RF cihazlarının üretimi ve sağlık alanında kullanımı hızla yaygınlaşmıştır. (1)

Radyofrekans ile ben aldırma işlemi nasıl yapılır? Cihazın iğne kadar ince ucu ile benler buharlaştırılmaktadır. Etkisi elektrik enerjisini ısıya dönüştürerek yapmaktadır. Yüzeysel, kabarık ve tüm benlerin alımında kullanılmaktadır. Aynı şekilde siğil ve nasır tedavisinde de sıkça tercih edilmektedir.

Radyofrekans, ben tedavisi dışında cildin yenilenmesi, sıkılaştırılması ve kırışıklıkların tedavisinde de kullanılmaktadır. İhtiyaca uygun olarak bipolar, monopolar ve fraksiyonel RF türleri kullanılmaktadır. Ben tedavisi işlemi için bipolar radyofrekans yöntemini tercih ettiğimizi belirtmek istiyorum.

Radyofrekans’ın üstünlüklerine baktığımızda oldukça pratik ve neredeyse belirgin hiçbir iz kalmadığını görüyoruz. İzlediğiniz videoda her biri kabarık benlerden oluşan 3 farklı benin her birinin 1 dakika gibi kısa bir sürede alındığını görebilirsiniz. (2)

(Plazma, Plexr)

Plazma yöntemi, Plexr olarak da bilinir. Radyofrekans yöntemine benzer bir yöntemdir, ancak daha küçük bir cihaz kullanılarak gerçekleştirilir. Cihazın boyutu o kadar küçüktür ki elektrik ihtiyacını 2 küçük pil karşılar. İnce ucuyla leke tedavisi, göz kapağı kaldırma ve kırışıklık tedavisi gibi işlemlerde etkilidir. Ancak ciltten kabarık benler üzerinde etkili olmadığı söylenebilir.

(Kriyoterapi, Benleri Dondurma)

Dermatoloji uzmanları tarafından sıkça tercih edilen ben tedavisi yöntemlerinden biri de kriyoterapi (dondurma yöntemi) olarak bilinir. Bu yöntemde herhangi bir cihaz kullanımı gerekmeksizin sıvı azot ya da nitrojen oksit gazı içeren bir sprey kullanılır. İşlem sırasında bu sprey, uygun bir aletle ben üzerine püskürtülür veya enjektör aracılığıyla lezyonun içine enjekte edilir.

Diğer ameliyatsız yöntemlere göre, kriyoterapi (dondurma yöntemi) biraz daha ağrılı olabilir ve biraz sabır gerektirebilir. Uygulama sonrasında, genellikle 10-15 gün içinde spreyin etkisiyle ölü doku parçası kopar. Kopmanın durumuna bağlı olarak, tekrarlayan uygulamalar gerekebilir. Bazen istenmeyen çukurluklar da oluşabilir.

(Lazerle Ben Aldırma)

Ameliyatsız ben aldırma yöntemlerine vereceğimiz bir diğer örnek ise lazer olacaktır. Medikal estetik alanında sıkça kullanılan bu cihazların ilki 1960 yılında Ruby (Yakut) lazer olarak geliştirildi. Dalga boyları 308 ile 10.600 nanometre (nm) arasında değişen lazerler; ışık renklerine göre sarı, yeşil, kırmızı, mavi ve infrared olarak ayrılmaktadır. Kullanılacak olan işleme göre uygun dalga boyunu içeren cihaz seçilmelidir.(3,4,5)

Lazerle ben aldırma işlemi yüzeysel ve kabarık tüm benlerde uygulanabilir. Ancak bu işlemi gerçekleştiren hekimin tecrübeli olması çok önemlidir. Aksi halde, beklenmedik kötü sonuçlarla karşılaşabilirsiniz. Uygun cihaz ve dalga boyutu seçimi büyük bir öneme sahiptir; yanlış seçim durumunda, işlem yapılan bölgede yanık veya sonrasında çukurluk gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Bu nedenle alanında deneyimli bir uzmana danışmanız önerilir.

(Ben Aldırma Ameliyatı)

Ameliyatsız yöntemlere ek olarak bir de cerrahi yöntem, yani ameliyat ile ben tedavisi yöntemi bulunmaktadır. Bu yöntem plastik cerrahlar ve genel cerrahi uzmanları tarafından uygulanmaktadır. Bu işlem nevüsün, yani benin kesilerek çıkarılması işlemidir. Benin çevresi ve altından kesilerek alınır.

Ben ameliyatı sonrasında oluşan boşluk, genellikle dikiş atılarak kapatılmaktadır. Medikal dikiş kullanılması durumunda ince bir çizgi şeklinde iz kalırken, klasik dikiş kullanılması halinde balık kılçığına benzer ve daha rahatsız edici bir iz bırakabilir.

IDEA Klinik olarak ameliyat önermemekte ve uygulamamaktayız. Ancak, kişiler benlerinin ameliyatla alınmasını istediklerinde, onların tercihine saygı duyarak uygulama yapmaktayız.

Ben Aldırmanın Zararı Var mı?

Cevabı en çok merak edilen soruların başında “Ben aldırmak zararlı mı?” sorusu gelmektedir. Bu işlem herhangi bir zarara yol açmaz, aksine güneşin zararlı UV ışınlarına maruz kalarak kanserleşme riski ortadan kaldırılmış olur.

Bazen öyle anlar olur ki, sizin ben olarak düşündüğünüz o lezyon aslında bene benzeyen bir cilt kanseri olabilir. Bu sebeple ben aldırma işlemi sonrasında, küçük bir numune alarak patoloji laboratuvarında inceleme yapılmasını sağlıyoruz.

Aşağıda yer alan görselde benlere benzere cilt kanseri türlerini görebilirsiniz.

Kanserleşme riski olan benler

Görsel, Doç. Dr. Nebil Yeşiloğlu’na aittir.

SIK SORULAN SORULAR

Ben Aldırma Fiyatları Ne Kadar?

IDEA Klinik’te ben aldırma fiyatları, benlerin büyüklüğü, sayısı ve hastanın SGK güvencesine göre değerlendirilerek belirlenmektedir. Ücretsiz muayene imkanımızdan yararlanabilir veya WhatsApp hattımızdan benlerinizi gösteren görseli ileterek sizlere ihtiyacınız olan bilgi iletilmektedir.

Ben Aldırma Sonrası İz Kalır mı?

Seçtiğiniz uzmanlık alanı, uygulanan ben aldırma yöntemi ve uzmanın tecrübesine bağlı olarak belirgin bir iz kalmayabilir, ancak bazen çok kötü bir iz bırakma riski de bulunmaktadır. Bu nedenle hizmet alacağınız uzmanın tecrübeli olması son derece önemlidir. Ben aldırma sonrası iz kalmaması için neler yapılmalı başlıklı yazımıza göz atmalısınız.

Ben Aldırma Sonrası İyileşme Kaç Gün Sürer? Bu sorunun cevabı yine hizmet aldığınız uzmana ve uygulanan yönteme göre değişiklik göstermektedir. Radyofrekans ile yapılan ben aldırma işleminde iyileşme süreci genellikle 15-30 gün arasında sürmektedir, ancak kişinin yaşına ve hücre yenilenmesine bağlı olarak değişebilir. İyileşme sürecinde amaç, hasar gören dermis ve epidermis (cilt katmanlarının) kendini yenilemesi durumudur. Örneğin bir bebek ile yaşlı bir insanın hücre yenileme hızı aynı olmamaktadır.

Devlet Hastanesi’nde Ben Aldırma İşlemi Yapılıyor mu? Tabii ki, arkadaşlar. Devlet hastaneleri de ben aldırma işlemi gerçekleştirmektedir. Bu işlemi, dermatoloji ve plastik ve estetik cerrahi uzmanları olan devlet hastaneleri yapmaktadır. Ancak, devlet hastanelerindeki genel cerrahi uzmanları genellikle ben aldırma işlemi için zaman ayırmazlar.

REFERANSLAR

  1. Raus, P. P., & Verhaert, P. D. (2018). Radiofrequency surgery: 3500 years old and still young. Orbit, 37(3), 159-164.
  2. Gentile, R. D., Kinney, B. M., & Sadick, N. S. (2018). Radiofrequency Technology in Face and Neck Rejuvenation. Facial plastic surgery clinics of North America, 26(2), 123-134.
  3. Koç, E., & Dinçer, D. (2012). Lazere Giriş ve Genel Bilgiler. Archives of the Turkish Dermatology & Venerology/Turkderm, 46.
  4. Geronemus, R. G. (1992). Q-switched ruby laser therapy of nevus of Ota. Archives of dermatology, 128(12), 1618-1622.5. Sotirios, T. G., & Nantia, S. (2018). Non Invasive Blepharoplasty with Plasma Exeresis (Plexr) Pre/Post Treatments. J Aesthetic Reconstr Surg, 4(01), 1-4.
  5. Yavuz, G. Ö., & Yavuz, İ. H. (2014). Melanositik Nevusler. Van Tıp Dergisi, 21(4), 259-268.

WhatsApp Destek
İletişim