Anal fissür (makat çatlağı- makat yırtığı) için bir çok ameliyat tarif edilmiş ve zaman içerisinde uygulanmıştır. Bir çok yönden özellikle tekrarının % 1 gibi düşük düzeyde olan L.İ.S ameliyatı neredeyse tüm kliniklerce benimsenmiş ve bu yöntemde karar kılınmıştır. Geçmişte tanımlanan ve uygulanan yöntemler büyük oranda terk edilmiştir. Halihazırda yapılan anal fissür ameliyatlarının büyük çoğunluğu bu şekilde L.İ.S yöntemiyle yapılmaktadır. Hastaların aklını çelmek amacıyla lazerle tedavi gibi yöntemlerden söz edilse de aynı işlem yapılmaktadır. Makat çatlağı ameliyatı yani LİS te yapılan işlem çatlağın iyileşmesini engelleyen 2-3 kibrit çöpü kalınlığındaki kasın kesilmesidir ve 2 şekilde yapılır. Son yıllarda uygulamaya giren ve ameliyata kıyasla bir çok üstünlüğü olan Botulinum Toksini tedavisi giderek yaygınlaşmaktadır.
Açık Anal Fissür Ameliyatı
Kası kesebilmek için anüs dışarıdan bağırsağa doğru 3-3.5 cm lik kesilerek kas açığa çıkarılır ve kas uygun şekilde kesilir. 3-3.5 cm lik cilt kesisi açık bırakılabilir yada dikilerek kapatılır. Kesik çok uzun olduğundan kapalı yöntemle kıyaslandığında
- Daha fazla ağrı olur,
- Kanama riski yüksektir
- İltihaplanma ihtimali fazladır
- İyileşme süresi çok daha uzundur
- Makatta oluşacak deformasyon fazladır.
- İşe dönüş süresi gecikir
- İşgücü kaybı uzundur işe dönüş 1-2 haftayı bulur
- 3-5 hafta akıntı olur
Kapalı Anal Fissür Ameliyatı
Anüs boydan boya kesilmez 1-1.5 cm delik açılır bu delikten girilerek kas radyo frekans veya elektro koterle kesilir. Yapılan ciltteki kesik dikiş atmayı gerektirmeyecek kadar küçük olduğu için dikiş atılmaz. Ağrı açık ameliyata kıyasla çok azdır, kanama, iltihap riski yok diyecek kadar düşüktür,iyileşme günler içinde gerçekleşir.
Açık yapılan makat çatlağı ameliyatına şu üstünlükleri vardır
- İyileşme süresi 1-2 gündür
- Makatta oluşacak deformasyon minimaldir.
- İşe dönüş 1-2 gündür
- Ağrı çok azdır
- Kanama riski çok düşüktür
- İltihaplanma ihtimali azdır
- Doku içinde yapılan işlem aynı olduğu için makat çatlağının tekrarlama ihtimali her ikisinde de % 1 den azdır.
- Kapalı yapılan ameliyatlar sonrası makat deformasyonu hafif olduğu için işlem sonrası gaz dışkı kaçırma ihtimali binde birden daha azdır.
Makat çatlağının en kolay tedavisi ilaçtır, kullanılan ilaçlarla düzelmediyse yine kolay ve başarısı cerrahi işlemlere yakın olan Botulinum Toksini enjeksiyonu tercih edilmelidir, Botulinum Toksini yaptırılamıyorsa kapalı ameliyat tercih edilmelidir.
Makat Çatlağı İlaç Tedavisi
Çatlak İlaçları
Yaygın bir şekilde fitil veya hemoroid kremleri verilmektedir oysa bir tek etkili ilaç vardır ve hemoroid ilaçları zaman kaybından başka işe yaramaz. asıl etkili ilaç rectoderm merhemdir, ona yardımcı olabilecek anestol merhem de kullanılır.
Rectoderm Nasıl Kullanılır
Tedaviye bir bütün olarak bakılmalı ve ilaçlar şu şekilde kullanılmalıdır; dışkılamadan hemen önce 3-4 dakika ılık suda oturulur, kalkıp anestol merhem bolca dışarı ve içeri doğru sürülür, yşne 2-3 dakika bekledikten sonra dışkı yapılır. Dışkılama işlemi bittikten sonra tekrar 3-5 dakika ılık suya oturlur kalıp kurulanır ve serçe parmağın son boğumunun yarısı kadar rectoderm merhem dışarı ve içeri sürülür. Tedavi süresi ve sonrasında kesinlikle kabızlık engellenmelidir. İlaçla tedavide başarı erken dönem vakalarda % 30 kadardır yani kullanan 100 kişiden 30 tamamen düzelir ancak 2 haftadan daha önce başladıysa kronikleşmiş demektir ve ilaçla düzelmez.