Umblikal Pilonidal Sinüs (Göbekte Kıl Dönmesi) Nedir?

Sürekli belirttiğimiz gibi erkeklerde sık görülen kıl dönmesi (pilonidal sinüs) %95 oranında kalça kısmında yani kuyruk sokumu bölgesinde görülmektedir. Tabii ki sadece burası ile sınırlı kalmadan aynı zamanda göbek bölgesinde de oluşmaktadır. Tıp dilindeki tabiri (Umblikal pilonisdal sinus) olarak geçmektedir. (1)

Çok nadir olan bu sorunu bu alanda deneyim sahibi olan Op. Dr. Atilla KAYA ile konuşacağız. Göbekte kıl dönmesi kuyruk sokumunda görülene kıyasla çok azdır %’2 si kadar rastlanır. Zaten bu iki yer dışında görülmez. (2)

Kadınlarda bacaklar, kasıkta, erkeklerde boyun bölgesinde görülen batık olarak değerlendirilir. Kuyruk sokumunda görülen kıl dönmesi ayrı bir konudur ve farklı sayfalarda ayrıntılı incelenecektir, çok çok seyrek görülen parmaktaki kıl dönmeleri de farklı bir sorun olduğu için ayrı konu olarak işlenecektir.

Göbekte kıl dönmesi olur mu

Göbekte Kıl Dönmesi (Umblikal Pilonidal Sinüs) Nedir?

Göbek çukuru yay gibi helezonik bir yapıdadır, bazı kişilerde çukur daha derindir ve bu helezonik yapı çok belirgindir. Etraftan dökülen kıllar, tüyler, elbise tozları, deri döküntüleri çukurda toplanır. Karnın sürekli şişip inmesi çukurda negatif basınç oluşturur yani küçük bir vakum gibi etraftakileri içine çeker. Derin plana ilerleyen bu yabancı cisimlerin miktarı artmaya başlatınca havasızlıktan ve nemden mikrop üremeye başlar ve iltihap olur. Erken dönemde tedavi edilmezse ilerleyerek apse şeklini alır.

Göbekte Kıl Dönmesi Neden Olur?
Tahmin edilenin yada yaygın olarak yanlış bilinenin aksine oradaki kılların dönmesi sebep değildir. Daha çok etraftan dökülen kıl tüy  asıl nedendir.

Fazla kilo; şişman insanlarda göbek çukuru daha derin olduğu için etraftan kir, toz toplama ihtimali daha yüksektir.

Aşırı kıllı olmak; Çok kıllı insanların karın bölgesinden dökülme çok fazla olur. Buna paralel çukura giren yabancı cisim miktarı da artar.

Hijyene dikkat etmemek ; Bölgenin ve göbek çukurunun temizlenmemesi görülme sıklığını artırır.

Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kuyruk sokumundan görülenden farklıdır, kuyruk sokumunda görülenlerin hepsi ameliyatla tedavi edilirken bu bölgedekilerin % 99 u ameliyatsız tedavi edilebilir. Tabii ki burada gidilen cerrahın yaklaşımı da önemlidir. Bazı cerrahlar hemen ameliyat önermektedir oysa doğru yaklaşım ve bakımla %99’u iyileşmekte ve ameliyata ihtiyaç duyulmamaktadır. (3)

Evinizde Kendi Kendinize Bakım Deneyin
Ameliyata karar vermeden daha doğrusu önerilse dahi ameliyat yaptırmadan önce şunlar yapılmalıdır. Bunlarla düzelmezse ancak o zaman ameliyat düşünülmelidir. Yukarıda bahsedildiği gibi temel sorun çukura yabancı cisim dolmasıdır. Bu yabancı cisimlerin alınması yeterli olabilir. Her banyoda tercihen her gün ucu pamuklu çubukla içerisi olabildiğince temizlenmelidir. Her gün biraz daha derini temizlenmeye çalışılmalıdır.

İltihap yada kötü koku varsa ucu pamuklu çubuğun pamuklu kısmı betadin solüsyona batırılmalıdır. Bu uygulama sorun tamamen düzelinceye kadar devam edilmelidir. Tekrarını engellemek için sonraki dönemde 2-3 banyoda bir işlem tekrarlanmalıdır. Böylece yeniden içeride madde birikmesine engel olunmuş olur. Tüm bunlar hastanın kendisi tarafından yapılabilir ancak ağrı fazla oluyorsa sırt üstü yatarken bir başkası tarafından da yapılabilir. Tecrübe veya eğitim gerektiren bir uygulama değildir. 3-4 haftalık temizliğe rağmen düzelmediyse artık düzelmeyeceği söylenebilir ve bu durumda ameliyat yapılabilir.

Ameliyat (Cerrahi Yöntem)
Yukarıda bahsedildiği gibi çok seyrek ihtiyaç duyulan bir tedavidir. Ameliyatta derin plandaki yabancı cisimlerin çıkarılması yeterlidir. Göbek çukurunun alınması son derece rahatsız edici bir görünüme sebep olur. Karnın düzleşmesi hastanın havuza yada denize girmesine engel olacak kadar rahatsız olmasına neden olabilir. Önemsiz gibi görünse de göbeksiz karın estetik olarak hoş durmamaktadır.

Göbekte Apse
Seyrek görülür ve tek sebebi göbekte kıl dönmesidir, bütün apseler gibi boşaltılması ve içeriğinin temizlenmesi yeterlidir. Ağrı kısa sürede düzelir. Apse iyileştikten sonra bölge hijyenine dikkat etmek yeniden apse oluşumunu engeller.

Evet arkadaşlar Op. Dr. Atilla KAYA’nın aktardığı bilgilere dikkat ettiyseniz hemen ameliyat kabul etmek yerine evinizde kendi kendinize adım adım tedavi uygulayabilirsiniz. Ameliyat ile genelde göbek çukuru alındığı için kişiyi huzursuz etmektedir.

REFERANSLAR

  1. Acar, A. R. E. N. (2023). Umblikal Pilonidal Sinüs. Istanbul Kent University Journal of Health Sciences2(1), 1-4.
  2. Sarıçam, G., Karaca, G., Pehlivanlı, F., & Yıldırım, K. Umblikal Pilonidal Sinüs: Olgu Sunumu. Van Tıp Dergisi21(3), 177-178.
  3. Özkan, Z., Seyfi, E. M. İ. R., Gönen, A. N., Yazar, F. M., Özdemir, C. Ş., & SARICIK, B. (2012). Umbilikal pilonidal sinüs hastalığında farklı tedavi yöntemlerinin karşılaştırılması. Genel Tıp Dergisi22(2), 43-47.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir


WhatsApp Destek
İletişim