Anal fissür, veya diğer adıyla makat çatlağı, tedavisi için akut dönem olarak adlandırdığımız ilk 1 haftalık süreçte makat çatlağı kremleri kullanılarak gerçekleştirilebilir. Ancak tedaviye başlamadan önce mutlaka bir doktora danışmak önemlidir. (1)
Türkiye’de satışı yapılan makat çatlağı kremi markaları, içerikleri ve uzman yorumlarını içeren yazımızı okumanızı öneririm.
Bu yazıda, bitkisel makat çatlağı kremi olarak da tanıtılan Anuflex Pomad hakkında bilgi bulacaksınız. Yazının devamında Anuflex krem nedir, içerikleri nelerdir, ne işe yarar ve nasıl kullanılır gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Anuflex Krem Nedir?
Üreticinin resmi sitesi olan anuflex.com‘da yer alan bilgiye göre, Anuflex krem’in geliştirilmesinde proktoloji (makat hastalıkları uzmanı) ve genel cerrahların önerisi doğrultusunda fitoterapistlerin uzmanlığından yararlanılmıştır. Bu nedenle içeriği bitkisel etken maddelerden oluşan bir makat çatlağı kremi olarak hazırlanmıştır.
Anuflex krem’in ruhsat sahibi Defnil Pharma İlaç ve Kozmetik Sanayi Tic. Ltd. Şti olarak belirtilmiştir, üretici ise Beka İlaç Kimya Sanayi Tic. Ltd. Şti olarak görünmektedir.
Anuflex Krem Ne İşe Yarar?
Yazının giriş kısmında da belirttiğim gibi, akut (yeni dönem) anal fissür tedavisinde kullanılması önerilmektedir. Ancak, lütfen “%100 etkili, kesin çözüm” gibi aldatıcı başlıklara aldanmamaya dikkat ediniz. Makat çatlağı kremi sadece yeni vakalarda ve genellikle %50 başarı oranıyla kullanılmaktadır. Ayrıca, kronikleşmiş fissürlerde kullanılması gereksiz olabilir.
Peki, neden Anuflex Pomad’ı kullanmalıyım?
Üreticinin sitesinde yer alan bilgilere baktığımızda, diğer makat çatlağı kremlerine göre üstünlüğü olduğunu belirtmektedir.
Örneğin, Anuflex krem’in üstünlüğü; hem kas gevşetici hem de ağrı kesici özelliklerini tek üründe içermesidir. Diğer ürünler sadece kas gevşetici etkiye sahipken, Anuflex krem’de her iki etki tek üründe yer almaktadır. Tabii ki bu şekilde daha ekonomik olacaktır.
Anuflex İçeriği Hangi Maddelerden Oluşuyor?
Aynısefa Yağı (Calendula Officinalis) Papatya benzeri bir çiçek olan aynısefa bitkisinden elde edilen yağ lokal olarak kullanılır. Ağız yoluyla alınması önerilmez. Uygulandığı alanda gevşeme ve rahatlama sağlamaktadır. Anal fissür tedavisindeki amacı, hastalığın iyileşmesini zorlaştıran iç sfinkter kasını gevşetmektir. Çünkü spazm (kasılma) durumunda iyileşme sürekli gecikir.
Aynısefa yağı içeren krem uygulandığında kaslarda gevşeme meydana gelir. Kaslarda oluşan gevşeme etkisinin yanı sıra, kanamayı durdurucu etkisi de bulunmaktadır. Referanslar bölümünde, aynısefa yağı üzerine yapılan bilimsel çalışmaları bulabilirsiniz. (2)
Karanfil Yağı
Gerek sağlık gerekse kozmetik alanında sıkça kullanılan bitkilerden biri de karanfil olmaktadır. Ayrıca vitaminler (A ve C) ve mineraller bakımından da oldukça zengindir. Karanfilin bizi ilgilendiren yönü ise eugenol bileşenidir. Uygulandığı alanda uyuşturma özelliği bulunmaktadır ve bazen diş ağrıları gibi durumlarda kullanılır.
Anal fissür tedavisindeki amacı, dışkılama esnasında yaşanacak olan can yanmasını hafifletmek ve ortadan kaldırmaktır. Hasta tuvalete gitmeden önce kremi uyguladığında anında uyuşturma etkisi ortaya çıkar. Bu şekilde yaşanacak ağrı kısmen ya da tamamen ortadan kalkar. (3)
Meyan Kökü Extraktı
Makat çatlağı hastalarında sıkça görülen bir diğer şikayet ise kaşıntıdır. Özellikle senital pile denilen meme oluşumuyla birlikte anüs çevresinde kaşıntı sıkça meydana gelir. Bu kaşıntının tedavisinde, kimyasal kortizon yerine aynı etkiyi gösterdiği düşünülen bitkisel kortizon olarak adlandırılan meyan kökü ekstresi kullanılmıştır. Anuflex, böylece kaşıntının da önüne geçmeyi amaçlamaktadır.
At Kestanesi Extraktı
Bir diğer etken madde ise at kestanesi özüdür. Damarları daraltma özelliği olan bu madde, kanama, şişlik ve ödem gibi şikayetleri azaltmak amacıyla kullanılmaktadır. (4)
Sarı Kantaron Yağı
Yara iyileştirici bitkisel madde arayanların en çok tercih ettiği yağlardan biri sarı kantaron yağıdır. Yara üzerine uygulandığında iyileşme sürecini hızlandırmaktadır. Aynı şekilde makat çatlağı tedavisinde de yara iyileştirici özellikleri nedeniyle tercih edilmektedir.
Diğer Maddeler
Saydığım maddelere ek olarak, Anuflex Pomad içeriğinde spazm çözücü ve pişik önleyici özelliklere sahip mayıs papatyası yağı da bulunmaktadır. Ayrıca serinletici menthol, iyileştirici allantoin ve anüste kayganlık sağlayan, dışkılamanın kolaylaşmasına yardımcı olan lanolin ile mikrop öldürücü ZincOxide da kullanılmıştır.
Anuflex Krem Nasıl Kullanılır?
Daha etkili sonuçlar elde etmek için Anuflex Pomad’ın dışkılama öncesinde ve sonrasında kullanılması önerilir. Kullanım öncesinde imkanı olanlar için ise 4-5 dakika boyunca sıcak oturma banyosu yapılması tavsiye edilir. (5)
Anuflex krem’i parmağınıza nohut büyüklüğünde sürerek anüs iç kısmına uygulamanız gerekmektedir. Unutmayın ki kremi anüs dış kısmına sürmenin herhangi bir etkisi olmayacaktır.
Hamile ve Emziren Kadınlar Kullanabilir mi?
Anuflex Pomad’ın kullanımı 3 yaş ve üzeri herkes için uygundur. Bu nedenle hamile veya emziren annelerin de kullanmalarında herhangi bir sakınca bulunmamaktadır.
Anuflex Krem Fiyatı Nedir, Nerede Satılır?
Size en yakın eczane ya da üreticinin satış sitesinden online satın alabilirsiniz. Anuflex fiyatı, temini ve kullanıcı yorumları gibi bilgilere aşağıda yer alan bağlantıdan ulaşabilirsiniz. Ürün ile ilgili bilgi almak isetrseniz 444 37 22 numaralı telefonu arayabilirsiniz. https://satis.hairpharma.com.tr/home/44-anuflex-pomad-satin-al.html
REFERANSLAR
- Samim, M., Twigt, B., Stoker, L., & Pronk, A. (2012). Topical diltiazem cream versus botulinum toxin a for the treatment of chronic anal fissure: a double-blind randomized clinical trial. Annals of surgery, 255(1), 18-22.
- Naseer, S., & Lorenzo-Rivero, S. (2012). Role of Calendula extract in treatment of anal fissures. The American Surgeon, 78(8), E377.
- ERBATUR, İ., YAĞCI, A., CEYLAN, M., YAĞCI, M. A., & GÖKÇEK, K. (2018). Karanfil yağı, eugenol ve 2-phenoxyethanol’ün yağ balığı Pseudophoxinus anatolicus (Hankó, 1925)’da, anestetik madde olarak etkinliği. Journal of Limnology and Freshwater Fisheries Research, 4(3), 177-181.
- Ezberci, F., & Unal, E. (2018). Hemoroidal Hastaligin Tedavisinde Aesculus Hippocastanum (Aescin, At Kestanesi) Kullanimi: Derleme/Aesculus Hippocastanum (Aescin, Horse Chestnut) in the Management of Hemorrhoidal Disease. Turkish Journal of Colorectal Disease, 28(2), 54-58.
- BULUT, S. P. (2022). ANAL FİSSÜRÜN AMELİYATSIZ TEDAVİSİNDE ÜÇLÜ YAKLAŞIM: POSALI BESLENME-SICAK SU OTURMA BANYOSU-ANAL MASAJ. Sağlık Bilimleri Dergisi, 31(3), 362-368.